Hola famílies!

El tacte… Què en sabeu d’aquest sentit? Voleu què us expliqui alguna coseta?

Els infants van descobrint el món que els envolta mitjançant els sentits. A la classe dels Cargols donem molta importància al desenvolupament sensorial i amb l’ajuda de diferents activitats, jocs, cançons, etc. treballem pel seu bon desenvolupament.

Avui us parlarem del sentit del tacte, importantíssim en el desenvolupament dels infants. És un sentit que tenim situat per tot el cos, a la pell. Ens ajuda a connectar amb tot el que ens envolta.

El sentit del tacte és el que primer es desenvolupa i l’últim que es perd. Ens preguntem si sabíeu que el tacte és el primer sentit que es desenvolupa a l’úter i l’últim en desaparèixer abans de morir…? Això ens pot donar una idea de la importància que té a les nostres vides.

Els receptors tàctils es troben distribuïts per la pell de tot el cos. Les mans són el principal sensor tàctil. Al oferir diàriament l’oportunitat de manipular i analitzar a través del tacte les qualitats sensorials dels objectes, ajudem als infants a descobrir conceptes que posteriorment aniran aprenent. Les sensacions tàctils que els infants experimenten li permeten  tenir informació del món que l’envolta, i per tant conèixer i aprendre.

És molt important també en la relació infant -adult o infant -educadora i per això la necessitat de fer massatges i carícies als nens, creant un vincle molt fort. És un mitjà de comunicació fantàstic que ens ajuda a entendre, escoltar i atendre les necessitats dels infants. Heu comprovat com els calma una bona abraçada, “mimos” i petonets? No crec que m’equivoqui si dic que tots els infant tenen el mateix punt de vista en aquesta qüestió. També ens ajuda a millorar el to muscular dels infants.

El sentit del tacte ens permet conèixer la forma, la mida i la textura dels objectes i sentir el fred, la calor, la pressió i el dolor. Per això, hi ha psicòlegs que diuen que el tacte és un compendi dels cinc sentits.

En la vida quotidiana trobem elements molt rics a nivell sensorial i dins de les nostres possibilitats, els hem d’aprofitar. Hem de deixar que els infants els manipulin, els toquin, que se’ls posin a la boca… sempre sota la nostra supervisió i evitant situacions de perill. Al néixer els infants reben moltes sensacions i les més valuoses són a través de la pell.

És molt important el contacte corporal tant a nivell físic com psíquic pel seu bon desenvolupament maduratiu. A la classe estimulem el tacte realitzant diferents activitats i tocant diferents materials, textures, mides, formes.

Us deixo unes imatges els Cargols tocant diferents textures. Aquí sí que hi ha diferents punts de vista i uns prefereixen les més suaus i altres els hi agrada tocar les més rugoses. Però tots van connectar amb els diferents materials i van començar a indagar sense problemes.

Petonets!!

Núria

Sorral

Sorral

Un espai ple de reptes i possibilitats!!