Spaghetti !!!!

Hola famílies!

Estem treballant el sentit del gust i Ada Parellada i per aquest motiu hem experimentat amb espaguetis, crus i bullits. Fem la rutina DIAGRAMA DE VENN per descobrir les semblances i diferencies d’aquets aliment tant si està cru com bullit. Dins un dels cercles hem anant anotant tot el que veiem dels bullits  i a l’altre cercle el que descobríem dels crus. En el tros que tenen en comú els dos cercles, hem apuntat les característiques que tenen igual.

Els cargols han anat experimentant encara que els hi ha costat una mica començar. La clau de la forma ens ha ajudat a veure quina textura tenen, el color, si eren llargs o curts,etc. Hem descobert que hi ha infants que prefereixen tocar els bullits i altres els crus, (clau del punt de vista). Amb la clau de la funció descobrim que serveixen per menjar i la  clau del canvi ens ensenya que són diferents estiguin o no bullits.

El que si podem assegurar és que els Cargols han passat una bona estona experimentant  i han gaudit força  de l’activitat. Ho hem vist gràcies a la clau de l’ emoció.

El sentit del gust es comença a desenvolupar ja dins de la mare. Les papil·les gustatives ja funcionen quan encara estan dins l’úter matern. Al néixer, en tenen per tota la boca i poc a poc aniran desapareixent, quedant únicament a la llengua. Els nadons tenen preferència pel gust dolç, començant a acceptar el salat cap els 4 mesos. Al llarg de la vida, el sentit del gust va evolucionant i combinant amb el sentit de l’olfacte. Per això quan estem refredats ens costa trobar el gust del menjar. Trobem el gust dels aliments quan entren en contacte amb la llengua.

A l’anar introduint progressivament diferents aliments en la dieta dels nadons, anem enriquint els gustos alimentaris i educant el sentit del gust.

Comencem per introduir els sabors dolços (llet, cereals) i després els salats (verdura, carn, etc.) i els àcids (fruita).

El que pretenem amb l’estimulació de la sensibilitat gustativa és que coneguin i identifiquin els sabors bàsics i la temperatura dels aliments (fred, calent, tebi). També que coneguin i diferenciïn els sabors que són semblants ( taronja -mandarina) o aquells que són molt diferents ( llimona -pera).

Els infants es posen a la boca tot el que troben al seu abast, d’aqueta manera van descobrint totes les propietats i característiques dels objectes. És molt important donar-los oportunitats perquè ho puguin fer. Lògicament evitarem que es facin mal o es posin a la boca alguna cosa perillosa.

S’ha comprovat que els nadons poden distingir els sabors basics a través de les seves reaccions. Són sensibles al gust. Al provar un aliment dolç, relaxen més temps els músculs que quan proven un aliment d’un altre sabor.

Petonets

Núria i Belén

 

Related posts