Hola famílies,

La setmana passada vam poder gaudir d’unes imatges on els cangurs mostraven les seves habilitats a l’hora d’expressar-se a través del seu traç.

En aquesta activitat que pot semblar únicament lúdica cada infant està desenvolupant el procés grafomotor. Us preguntareu que és la grafomotricitat…doncs es refereix al moviment que es duu a terme mitjançant la mà quan dibuixem o escrivim.

Per treballar la grafomotricitat prèviament s’han d’haver realitzat activitats de motricitat fina, en les que es veuen implicats els dits, la mà i el braç, essencials a l’hora d’aguantar el llapis, de dibuixar i escriure. El desenvolupament grafomotriu està relacionat amb factors maduratius com: 

  • La integració perceptiva i motora
  • L’estructuració espacial i temporal
  • Correcta motricitat general (coordinació, equilibri i velocitat, motricitat manual i definició lateralitat).

Trobem diferents etapes en les que es va veient l’evolució d’aquest traç i l’habilitat manual que l’infant va adquirint gràcies també al desenvolupament psicomotor. Parlarem de l’etapa del gargot ja que és la que es dona a partir dels 18 mesos i per tant en la que es troben els cangurs. Dins d’aquesta etapa trobem:

  • Gargot incontrolat: Es caracteritza per ser una etapa on omplen tot l’espai, els primers traços són irregulars, amb moviments bruscos, en forma de zig-zag. Encara no té control sobre els propis moviments i es probable que no presti gaire atenció en el que fa.
  • Gargot controlat: en aquesta etapa l’infant veu que hi ha una relació amb els moviments que fa, és a dir que coordina mà-ull. Apareixen figures tancades (circulars, rectangulars,..) quan és capaç de conduir la seva mà cap on indica el seu ull.
  • Gargot amb nom: es caracteritza perquè l’infant observa els gargots i busca un significat, posa paraules allò que ha dibuixat.

És important també observar que aquest traç no sempre és amb la finalitat de dibuixar algo concret si no simplement és un traç d’expressió.

Si observem els infants durant el seu dia a dia trobem diferents situacions en que experimenten amb el traç per exemple al sorral amb algun estri o un pal, amb els dits o la cullera quan estan menjant,…ho fan de manera espontània i és la necessitat d’experimentar, de deixar rastre i també de canviar allò que manipulen.

Com podreu veure en les imatges hi ha un interès per la mà i la seva silueta que roman al paper i permet també introduir el llenguatge matemàtic parlant dels dits que té, si és gran o petita, si totes les nostres mans són iguals,..

Espero que us hagi agradat i us animo a fer-ho a casa amb qualsevol objecte o aliment que us inspiri!

Una abraçada,

Anna

 

Sorral

Sorral

Un espai ple de reptes i possibilitats!!