Hola pares!

Aquesta setmana parlarem de l’estimulació motriu en els infants. La motricitat es divideix en gruixuda i fina. La motricitat gruixuda es refereix als grans moviments del cos, caminar, saltar,córrer…i es desenvolupa de cap a peus. La fina és la que realitzem amb les dits, mans, músculs de la cara, per exemple per pintar, parlar, fer la pinça.

Per treballar aquesta motricitat oferim als infants, entre altres coses, “la panera dels tresors” que és un joc d’exploració (més endavant ja farem un post de la Panera dels tresors) Al llarg dels primers anys de la vida, els infants passen per molts canvis, d’una dependència total a una autonomia plena.

Quan neixen, els nadons només fan moviments incontrolats i reflexes que, de mica en mica, s’hauran d’anar convertint en moviments més complexos i voluntaris.

Potenciar i treballar la psicomotricitat en els infants  és molt impotant per al desenvolupament motriu, cognitiu, comunicatiu i afectiu de la mainada. De fet, podem dir que  els infants creixen, juguen i aprenen principalment a través del moviment i de la relació amb els altres.

La psicomotricitat és “la capacitat que tenim els éssers humans per generar un moviment per nosaltres mateixos”

Els cargolets estan en una etapa de grans i importants canvis en el desenvolupament motriu. La majoria arriben a l’escola molt petitons i només poden estar estirats en el terra, alternant cara amunt i bocaterrosa i, poc a poc, i a mida que es van fent grans, ja s’aguanten asseguts, primer amb recolzament i després sense per després començar a desplaçar-se, primer arrossegant-se, després gatejant i finalment caminant. Poc a poc van prenent risc i van aconseguint els objectius.

En poc temps fan grans avenços. Per aconseguir aquests avenços de manera satisfactòria i correcta els hi oferim moltíssimes oportunitats posant-los a terra el major temps possible i boca avall, encara que no els hi agradi massa i protestin.

És una manera d’estar que no els acostuma a agradar, per això el que fem és estar amb ells a terra amb joguines i els motivem perquè les vagin a buscar i juguem amb ells.  Ell lloc ideal pels nens és el terra, sense barreres ni perills i amb espai per poder moure’s amb tranquil·litat.

Aquesta setmana hem jugat amb les pilotes de diferents mides, textures i colors,hem observat els canvis de lloc dins l’espai classe quan les pilotes es movien,han estat una estoneta intentant agafar-les, a veure si poc a poc aconsegueixen començar a gatejar.

Una cosa importantíssima és que cada nen té el seu ritme, ho hem de respectar, no forcem mai sinó que estimulem i motivem perquè ho facin.

Per això us demanem que els porteu vestits amb roba tipus xandall perquè tinguin llibertat de moviments i els hi sigui més còmode i fàcil moure’s.

Apa, ja sabeu, a terra i a jugar amb ells!!

Petonets

Núria

Safates sensorials

Safates sensorials

Avui us volem apropar a una proposta d’experimentació que ens agrada molt!