Hola famílies,

Aquesta setmana, us volem parlar de la teoría de les peces soltes, ens explica que quants més elements tingui un espai, més possibilitats de crear i imaginar tindrà la persona. El joc amb les peces soltes aporta grans dosis de pensament creatiu i diferent als infants. Juntes, configuren els Mini Mons, escenaris de joc on s’hi aboquen emocions, il·lusions, desitjos, fantasies… Espais de joc oberts i variables.

Simon Nicholson, arquitecte nascut a Londres als anys 30, va teoritzar i presentar al món una teoria referent a la creativitat que poc a poc ha anat guanyant reconeixement i acceptació.

Actualment, en un món on el sistema establert (tant l’educatiu com el quotidià) relega la creativitat a uns pocs “privilegiats”, les idees de Nicholson han anat prenent força per a un públic cada cop més exigent i preocupat per poder oferir als infants desenvolupar-se plenament com a éssers creatius.

Qui conegui el model educatiu Reggio Emilia, veurà com hi ha un fort paral·lelisme entre els dos conceptes educatius, ja que situa l’infant com a ésser autònom capaç d’interactuar, d’experimentar i de construir, a partir dels diversos elements que es troben en el seu entorn més immediat.

Per tant, el punt focal d’aquesta teoria és permetre que l’infant adopti en el seu joc l’experimentació, amb elements que recreïn la diversitat de formes i d’elements, que li facilitin desenvolupar la curiositat. Com deia Nicholson, aquesta experimentació és més gran quant més són els elements i objectes presents. A més materials, més gran interacció amb aquests.

Entenem per “peces soltes” aquells objectes que no són joguines però que en un context de joc permeten a l’infant explorar i explotar la seva creativitat. Objectes que es poden combinar entre si per formar composicions i escenaris de joc. Que destaquen per les seves qualitats i per les seves possibilitats: l’infant pot escollir com utilitzar aquests materials ja que són materials inespecífics i sense una finalitat concreta, que afavoreixen el procés d’aprenentatge obert i guiat pel propi interès, adaptat al propi moment evolutiu. 

El tipus de joc que sorgeix: 

Ajuda 

  • A l’infant a concentrar-se i a centrar la seva atenció.
  • A aprendre mitjançant l’assaig-error. 

Ofereix 

  • Possibilitats infinites de joc.
  • Estimula la creativitat.
  • El pensament divergent.
  • La resolució de problemes que sorgeixen durant el procés creatiu.

Esperem que us agradi la proposta tant com a ells!

Una abraçada!!!

Laia

 

Sorral

Sorral

Un espai ple de reptes i possibilitats!!