Hola famílies!

En aquest primer post us parlaré de l’estimulació visual.

Els ulls dels nadons, al néixer, no han madurat el suficient per percebre les diferents tonalitats i intensitats del colors vermell, verd, groc, blau, rosa i violeta.

El blanc i el negre són els més fàcils de percebre pels infants i el interès que tenen en els contrasts ajudarà al desenvolupament del seu cervell. Al néixer tenen una capacitat visual limitada que van desenvolupant gràcies als estímuls de l’entorn. Són molt eficaços els materials amb molt de contrast perquè provoquen importants respostes visuals des de que neixen i són un recurs molt útil que ajuda al desenvolupament de conductes  visuals bàsiques de fixació i seguiment. 

El contrast del blanc i negre els hi crida molt l’atenció i ajuda a l’estimulació visual dels infants. L’observació d’imatges només en blanc i negre afavorirà la seva capacitat de concentració i atenció. Per aquests motiu, durant els passes de bits, nosaltres passem una categoria de siluetes negres sobre fons blanc. 

El sentit de la vista és un dels més importants i els nens van adquirint gran quantitat d’informació a través d’estímuls d’aquests tipus. En néixer, els nadons tenen normalment totes les estructures de l’ull necessàries per poder veure però han d’aprendre a utilitzar-les, ja que la seva visió, realment, comença a desenvolupar-se a partir del naixement. Aprendre a veure és una de les tasques més importants dels infants durant les primeres setmanes i mesos. 

Quan neixen tenen poca agudesa visual i no poden distingir formes, però sí el que és clar o fosc. A mesura que van creixent, segueixen els objectes amb la mirada, van desenvolupant la coordinació mà-ull i, al voltant dels 10 mesos, la seva visió ha millorat tant que està pràcticament al cent per cent de la seva capacitat. Durant els primers mesos, el nadó només pot respondre a la informació visual que té a 30 centímetres i principalment respondrà a estímuls de contrast, blanc-negre i més endavant, el vermell.

Els Cargols ja estan adaptats i hem començat a treballar de valent. Voleu veure el nostre racó del blanc i negre? Un racó que agrada molt als cargolets i on hi ha mocadors, coixins, ampolles, globus i moltes més coses. Mentre ells anaven descobrint els diferents objectes, jo els hi anava explicant de quin color eren, quina forma tenien, què es podia fer amb ells, els hi preguntava si eren suaus, llisos, rugosos, freds, etc. Estaven concentrats experimentant diferents sensacions.

Petonets!!

Núria

Safates sensorials

Safates sensorials

Avui us volem apropar a una proposta d’experimentació que ens agrada molt!