Hola famílies,

Com ja sabeu la nostra escola aposta sempre per tots aquells aprenentatges que afavoreixen el creixement complert dels nostres infants, per això ens fixem sempre en aquells que els hi puguin aportar un màxim de benefici. Un dels aprenentatges que més és dona a la nostra escola és el que es fa per descobriment. Aquest tipus d’aprenentatge implica donar a qui aprèn oportunitats per involucrar-se de manera activa i construir el seu propi aprenentatge a través de l’acció directa.

La potència de l’aprenentatge per descobriment radica en el contacte directe que els infants tenen amb l’entorn. 

A través de l’experiència dels seus sentits vitals, del tacte, el moviment i l’equilibri s’afavoreixen les xarxes i connexions internes que beneficiaran l’òptima maduració biològica, despertant les ganes d’aprendre i explorar facilitant el desenvolupament motriu i activant la seva imaginació a través del joc.

El moviment corporal coordinat i l’alegria per descobrir el món amb l’ajuda de tots els sentits és un do de la primera infància i quan aquesta experiència es dona en relació amb els altres, apareixen noves possibilitats d’aprenentatge, respecte a si mateix i amb tots els que l’envolten:

  • Conviure.
  •  Explorar junts.
  • Arriscar-se i cuidar-se mutuament.
  • Relacionar-se amb la natura.

 Són aspectes connaturals de l’ésser humà i en la mesura que es faciliten i amplien aquests vincles de medi en el qual creixem, més possibilitats existeixen de que els seus beneficis s’extenguin als anys que segueixen.

El contacte amb la natura en la primera infància és una petjada inesborrable que es guarda com llavors que més endavant germinaran en bons records i importants aprenentatges.

Són molts els mestres, pedagogs, científics, investigadors… que s’han dedicat a conèixer l’efecte de l’activitat a l’aire lliure en els infants.

A finals del segle XIX i principis del segle XX diversos estudis confirmen que estar a l’aire lliure té beneficis per a les persones malaltes, amb un sistema immunitari feble o amb diversitat funcional. En el context català va ser Rosa Sensat qui, amb la creació de l’Escola del Bosc a Barcelona l’any 1914, va reconèixer la importància i necessitat de l’entorn natural per a tots els infants.

Però, què fa un infant quan juga a fora? Què hi troba? Què aprèn? La resposta és fàcil: de tot i tot. L’exterior és el món i tot el que aprenem ho fem sobre el món. Quin sentit té explicar als infants el que passa a fora quan poden descobrir-ho i experimentar-ho per ells mateixos!

A fora trobem els colors, les lleis físiques, química, art, geografia, llenguatge, càlcul, biologia, música, geologia, geometria, mesura, moviment… I tots els beneficis de l’aire lliure. Els infants a fora se senten lliures, omplen l’espai amb el seu cos, els seus jocs i la seva veu; s’amaguen, trepen, rodolen, s’embruten, creen…

Així doncs aquesta setmana, sense pensar-ho dues vegades les girafes vam sortir al parc que hi ha prop de l’escola a buscar coses de la tardor, fulles, troncs, garrofes res millor que endinsar-nos nosaltres mateixos dins la natura per descobrir allò que ens envolta.

Ho voleu veure? Doncs no us perdeu les fotos.

Una abraçada!!

Belén

 

Sorral

Sorral

Un espai ple de reptes i possibilitats!!