Hola famílies!

Com ja sabeu aquest mes és el mes de la música i hem trobat adient fer el post d’aquesta setmana parlant de la seva  importància en la vida dels infants. Tenim estudis que ens demostren que afavoreix el bon desenvolupament del la mainada des de abans de néixer. L’oïda és un sentit que es desenvolupa ja dins de la mare.

Quan el nadó neix té el nervi auditiu immadur i els conductes estan tapats per la mucositat; això li provoca una sordesa parcial que poc a poc va perdent. A la setmana de néixer la capacitat auditiva millora fins aconseguir una bona maduració del sistema auditiu que, al voltant dels sis mesos, és  igual que la de l’adult.

És un dels sentits que ens proporciona més informació del món que ens envolta. La veu dels humans és importantíssima per l’aprenentatge del llenguatge. Sentir bé i tenir una bona estimulació de la parla humana són aspectes importants pel seu bon desenvolupament. Podem dir que l’oïda ens ajuda a relacionar-nos amb l’entorn i que és importantíssima pel bon desenvolupament del llenguatge oral. 

És molt important parlar als nostres infants, fer-ho correctament i anomenar les coses pel seu nom, sinó ells també ho diran malament. Amb l’oïda podem sentir i escoltar tots els sons de l’exterior.

Tot i la gran varietat de sons que hi ha, els infants prefereixen els que seran molt importants i beneficiosos pel desenvolupament del llenguatge (prefereixen escoltar una veu humana que un altre so). Al primer mes, les seves característiques auditives li permeten distingir la veu de la mare d’altres veus. Poc a poc aniran localitzant els sons i de on venen.

Per estimular el sentit de l’oïda es poden fer diferents activitats amb joguines que fan soroll, escoltar música, cantar i tocar instruments. A la classe tenim la Caixa dels instruments i els cargols van connectar de seguida amb tots els instruments, indagant i experimentant amb ells. Vam veure que n’hi ha de diferents formes, colors, mides, etc… També cantem cada dia amb les nostres titelles.

La música activa els dos hemisferis del cervell i estimula àrees tan diferents com les emocions i la lògica

És important per al desenvolupament intel·lectual, emocional, social, auditiu, sensorial, motriu, de llenguatge i ajuda a augmentar l’autoestima. No només han d’escoltar cançons infantils, els hi hem posar música de tot tipus. Són molt receptius a la música clàssica.

Segur que heu sentit a parlar de la quantitat de beneficis de la música i del poder relaxant que té tant per a petits com per a grans. Les cançons són un recurs molt utilitzat tant a l’escola com a casa, de seguida capten l’atenció de la mainada. La música ha estat sempre present en la nostra societat.

Segur que heu observat que quan algun nen plora, crida, etc., si ens posem a cantar ho deixa de fer, les cançons tranquil·litzen als infants. Podem dir que una cançó la pot interpretar qualsevol, és un element musical que ens permet establir una comunicació directa amb els infants.

Hi ha diferents tipus de cançons, alguns són aquests:

  • Moixaina:per els més petitons,és una canterella amb la que anem acaronant, bressolant…l’infant.
  • Cançó de falda : cançons que cantem amb els infants asseguts a la nostra falda afavorint la relació adult- infant.
  • Cançó de bressol: utilitzades per fer dormir la mainada, són lentes, suaus.
  • Cançó mimada: cançons infantils acompanyades de mímica i gestos que els infants van fent.
  • Cançó de diada: cantada per algun esdeveniment concret, aniversari, festa tradicional,etc…

Petonets!!

Núria

Safates sensorials

Safates sensorials

Avui us volem apropar a una proposta d’experimentació que ens agrada molt!