Hola famílies,

La naturalesa de la llum sempre ha estat un tema intrigant i ha estat investigada des de fa molts anys, temps durant el qual s’han donat moltes interpretacions i idees.

Pitàgores, va dir que la llum sortia dels ulls. Segons ell es poden veure les coses perquè els ulls emeten uns raigs de llum que es propaguen fins als objectes i produeixen la sensació de visió.

La llum és una forma d’energia que tansmet les fonts lluminoses, com el Sol, com a resultat d’una transformació energètica. La llum viatja a gran velocitat, es propaga pel buit interestelar i nosaltres la podem captar gràcies al sentit de la vista. Diem que es propaga pel buit perquè no necessita cap mitjà material per a viatjar, a diferència del so.

L’infant aprèn a través dels sentits, s’obre pas al món jugant i experimentant, provant i comprovant. L’adult té la funció de captar els seus moviments i crear espais preparats per posar en marxa tots els seus sentits.

És molt provable que els processos investigadors i de descoberta que realitzen els infants siguin una síntesi de milers d’anys d’història de la humanitat. Des del joc amb les ombres, o pels reflexes del sol… i ja no cal esmentar la festa quan es descobreix un Arc de Sant Martí que s’escola per la finestra i decora el terra.

L’ambient de llum ofereix una oportunita de jugar a través de la lum i el color, convertint l’activitat científica en un centre d’experimentació i expressió artística.

La proposta de treballar la llum en la primera infància neix a Reggio Emilia, la seva filosofía és coneguda mundialment com una de les millors propostes educatives per a la primera infància.

És meravellosa la fusió que han fet entre art i ciència al “Atelier Raggio di Luce”, es tracta d’un espai on experimentar totes les caracterísitques de la llum. Ofereix diferents propostes passant per les taules de llum, retroprojectors, paper fotosensible… 

A través d’elements lluminosos es poden crear tantes situacions, escences, experiències i invents com es puguin imaginar. Els materials que es donen als infants, seleccionats de manera acurada ofereixen un recurs per a crear i composar imatges, jocs d’ombres i colors, dibuixos…

I és així com la llum quelcom tan científic i natural, es converteix en art i joc.

Els Cangurs hem pogut experimentar com l’art es converteix en un joc creant diferents espais de llum a la classe, amb diferents taules i objectes amb els que experimentar a través de la llum, perquè quan la llum es converteix en un recurs observem grans beneficis que els aporten infinites possibilitats, poden desenvolupar una enorme imaginació, creativitat, sensibilitat, el despertar d’un saber científic, descobrir complexitat…

En aquestes edats els infants necessiten comprendre el funcionament de la realitat, i per això exploren els elements que els envolten , van identificant, manipulant i explorant les qualitats i propietats dels objectes de l’entorn i la llum és el recurs que redueix aquesta necessitat en els més petits i petites.

La màgia de la llum fa que els infants es sorprenguin i es mostrin molt atents provant i experimentant amb la projecció de la llum. Permet crear un espai d’aprenentatge a través del joc, que es convertirà en una experiència divertida i única.

Treballar amb elements de llum ajuda als infants a:

  • Desenvolupar el sentit de la vista.
  • Concentrar-se i mantenir l’atenció.
  • Relaxar-se.
  • Ampliar la imaginació i creativitat.
  • A la integració sensorial.
  • A l’aprenentatge per descobriment.

Per a poder donar resposta a la diversitat de les aules, per aconseguir potenciar en cada infant les seves capacitats, veure, escoltar les seves necessitats i interessos, hem d’arribar a cadascun d’ells i ho farem amb diferents recursos, mètodes i estratègies que ofereixen els components necessaris per a cobrir totes i cadascuna de les necesitats dels nostres alumnes, perquè tots aprenem, pensem o sentim però no de la mateixa manera.

“S’han d’ensenyar des del cervell del que aprèn, no des del cervell del que ensenya” (José Antonio Fernández Bravo.)

Un deixem un recull de fotos de l’experiència dels Cangurs al taller de llum que vam crear a l’aula.

Una abraçada!!

Noemí i Belén.

Safates sensorials

Safates sensorials

Avui us volem apropar a una proposta d’experimentació que ens agrada molt!