Hola famílies!

La principal activitat dels infants és el joc. En totes les cultures la mainada ha jugat i juga i, esperem, segueixi jugant. El joc forma part de la societat i tots, de petits, hem jugat. Juguem per passar una bona estona, per gaudir i divertir-nos. A part de la part lúdica que té, l’aprenentatge també pren molta importància perquè és la principal activitat dels infants per desenvolupar-se i aprendre. Els infants que juguen, són infants feliços i, amb tota seguretat, aprendrà abans .

Un infant que juga és un infant feliç i això ajudarà a aprendre. Jugar significa conèixer, indagar, descobrir tot el que necessita per anar creixent i fer-se adult. Al llarg del primer any de vida, els infants van explorant el món que els envolta amb els cinc sentits. El seu joc consisteix, en gran mesura, en agafar els objectes i posar-se’ls a la boca, picar i colpejar amb ells, tirar-los. Al anar creixent, el joc va canviant i cada vegada és més coordinat i complex, controlant més els seus moviments. 

Els nadons generalment juguen sols. A finals del primer any, comencen a imitar activitats i a jugar amb altres infants i/o adults. Quan juguen estant desenvolupant habilitats motrius, socials, intel·lectuals i ajudant al desenvolupament maduratiu.

El joc és diversió, plaer, aprenentatge i aporta als infants moltíssims beneficis, tant a nivell físic com psíquic i social. Quan la mainada juga, hi ha unes substàncies que s’activen en el cervell i ajuden a:

  • reduir l’estrès i regular l’estat d’ànim.
  • afavorir la concentració, memòria i aprenentatge.
  • transmetre calma.
  • motivar l’activitat física i estimular la imaginació.

És molt important deixar que els nens i nenes juguin perquè així van desenvolupant la creativitat i la imaginació. El joc és bàsic en la vida dels infants, és diversió però important i necessari pel seu desenvolupament. El joc és tan important per al desenvolupament dels infants, que ha estat reconegut per les Nacions Unides com un dret de cada nen i nena. 

Les joguines han de tenir unes característiques i qualitats adients pels nens. Han de ser senzilles, fàcils de netejar, de colors vius però no tòxics, fortes per evitar que es trenquin i apropiades per l’edat del nen. Per cada edat hi ha unes joguines més adients o recomanables. Pels més petitons, les més apropiades són les que els ajudin al desenvolupament sensorial i motriu.

Però, sens dubte, la millor joguina per qualsevol infant són els seus pares, que els ajuden a créixer i a desenvolupar-se.És fonamental que els pares tinguin l’oportunitat d’acostar-se al món dels seus fills. Jugar amb ells és una ocasió única per comunicar-se amb els infants d’una manera diferent, en un espai nou, que permet als pares oferir orientacions de manera suau i més estimulants.

 “Els infants que han pogut jugar bé i durant molt temps seran adults millors” (Francesco Tonucci)

Petonets i gràcies per seguir els nostres continguts!!

Núria

Safates sensorials

Safates sensorials

Avui us volem apropar a una proposta d’experimentació que ens agrada molt!