Hola famílies!

La principal activitat dels infants és el joc. En totes les cultures la mainada ha jugat i juga. El joc forma part de la societat i tots, de petits, hem jugat. Juguem per passar una bona estona, per gaudir i divertir-nos. A part de la part lúdica que té, l’aprenentatge també pren molta importància perquè és la principal activitat dels infants per desenvolupar-se i aprendre. 

El joc és una activitat natural dels nens i és imprescindible per al seu correcte desenvolupament físic, psíquic i emocional. Al llarg del primer any de vida, els infants van explorant el món que els envolta amb els cinc sentits. 

Els lactants juguen progressivament amb la seva veu, amb les seves mans i més endavant amb tot el seu cos, descobrint‐se a si mateixos. Als tres mesos juguen amb els seus dits; als quatre, ja són capaços de jugar amb un objecte i manipular‐lo; a partir del sisè mes, poden agafar i llençar objectes.

El seu joc consisteix, en gran mesura, en agafar els objectes i posar-se’ls a la boca, picar i colpejar amb ells, tirar-los. A l’anar creixent, el joc va canviant i cada vegada és més coordinat i complex, controlant més els seus moviments. Els nadons generalment juguen sols. A fin’ls del primer any, comencen a imitar activitats i a jugar amb altres infants i/o adults. Quan juguen estant desenvolupant habilitats motrius, socials, intel·lectuals i ajudant al desenvolupament maduratiu.

El joc és diversió, plaer, aprenentatge i aporta als infants moltíssims beneficis, tant a nivell físic com psíquic i social. Quan la mainada juga, hi ha unes substàncies que s’activen en el cervell i ajuden a:

  • reduir l’estrès i regular l’estat d’ànim.
  • afavorir la concentració, memòria i aprenentatge.
  • transmetre calma.
  • motivar l’activitat física i estimular la imaginació.

És molt important deixar que els nens i nenes juguin perquè així van desenvolupant la creativitat i la imaginació.

Les joguines han de tenir unes característiques i qualitats adients pels nens. Han de ser senzilles, fàcils de netejar, de colors vius però no tòxics, fortes per evitar que es trenquin i apropiades per l’edat del nen. Per cada edat hi ha unes joguines més adients o recomanables. Pels més petitons, les més apropiades són les que els ajudin al desenvolupament sensorial i motriu.

No convé que els nens tinguin moltes joguines o que se li ofereixin moltes alhora per jugar ja que això fa que la seva atenció es dispersi, no sàpiguen què escollir i vagin de l’una a l’altra sense treure’ls profit

Però, sens dubte, la millor joguina per qualsevol infant són els seus pares, que els ajuden a créixer i a desenvolupar-se.

Petonets!!

Núria

 “Els infants que han pogut jugar bé i durant molt temps

seran adults millors” (Francesco Tonucci)

Sorral

Sorral

Un espai ple de reptes i possibilitats!!