Hola famílies!

Com us vaig dir a principi de trimestre, avui parlarem dels hàbits i rutines.

És una de les coses més importants que hem de treballar a l’ escola, els hàbits i les rutines. Les rutines són imprescindibles en la vida dels infants perquè els hi proporciona seguretat i els ajuden a adquirir uns bons hàbits de són i alimentació que els permetran gaudir d’ una bona qualitat de vida.

Els pediatres i especialistes, des del naixement, ja recomanen la implantació de rutines d’alimentació, de descans i d’higiene. Petits i grans necessitem rutines per organitzar el nostre dia a dia. Segons el desenvolupament i el ritme de cada infant, amb el temps es mantindran i s’ampliaran.

És molt important i necessari que hi hagi col·laboració entre l’escola i família per fer que aquest aprenentatge els sigui més fàcil d’aconseguir. Les rutines són accions que fem diariament i amb el mateix ordre dins l’escola o a casa.

Els hàbits que hem de treballar a l’escola són:

  • Hàbits d’alimentació i son.
  • Hàbits d’higiene i ordre.
  • Hàbits de socialització i treball.

Un dels hàbits més important és el de l’alimentació. Procurarem crear un ambient de calma, sense pressa ni neguits. Els infants més petits prendran el biberó en braços i després el posarem en una ganduleta per evitar que pugui treure una mica de llet si el deixem de seguida al terra.

Quan ja mengen les verdures, les farinetes…amb cullera, els asseurem a la gandula. I, si s’aguanten asseguts sense problema, serà el moment de posar-los a la trona. Poc a poc han d’anar assolint aquests canvis motrius i és la nostra responsabilitat ajudar-los a aconseguir-ho.

L’hora de menjar és un moment d’intercanvi emocional i afectiu. Cada infant és únic i té un ritme a l’hora de menjar que hem de respectar igual que no tots mengen la mateixa quantitat.

La introducció de nous aliments es preferible fer-ho a casa i progressivament per controlar el tema de les al·lèrgies i intoleràncies.

Tots els canvis provoquen neguits i nervis, el pas de biberó a cullera, de triturat a sòlid pot costar més o menys, així com la successiva introducció de nous aliments. Requereix molta paciència i constància.

És molt important que els infants tinguin uns horaris per menjar i un lloc determinat. Això els ajudarà a agafar ritme, a no tenir que menjar a deshores, a utilitzar els coberts de manera adequada i adquirir unes normes com no jugar amb el menjar, a no aixecar-se de la taula, seure correctament. 

També treballem l’hàbit del descans. Intentarem que abans d’anar a dormir, els infants no facin activitats mogudes, els anirem relaxant poc a poc amb música tranquil·la, llum suau… Els hi donarem el xumet, el nino i..a dormir. El descans és vital pel al  desenvolupament dels infants. És convenient que s’adormin a la mateixa hora en el llitet evitant la sobreestimulació. A la nit, per exemple, és molt recomanable llegir un conte al anar a dormir.

Ara més que mai hem de conscienciar als infants sobre els hàbits d’higiene per evitar malalties infeccions per no rentar-se les mans abans d’anar a dinar, per exemple. També hem d’aconseguir que col·laborin en el canvi de bolquers.

A l’escola després de jugar recollim les joguines abans de fer una altra cosa. Posem la caixa al mig i , amb una cançoneta, anem recollint. Costa però poc a poc comencen a fer-ho.

Aprendre hàbits i rutines és per als infants una manera d’ordenar, programar i adquirir més autonomia, més responsabilitat. 

Si ens trobem amb problemes en l’adquisició d’algun hàbit haurem de reflexionar i preguntar-nos què està fallant i intentar buscar una solució.

Una abraçada!! 

Núria

Sorral

Sorral

Un espai ple de reptes i possibilitats!!