Hola famílies!

Avui us vull parlar d’una de les coses més importants que hem de treballar a l’escola, els hàbits i les rutines. Les rutines són imprescindibles en la vida dels infants perquè els hi proporcionen seguretat i els ajuden a adquirir uns bons hàbits de son i alimentació que els permetran gaudir d’una bona qualitat de vida. 

Els pediatres i especialistes, des del naixement, ja recomanen la implantació de rutines d’alimentació, descans i higiene. Petits i grans necessitem rutines per organitzar el nostre dia a dia. Segons el desenvolupament i el ritme de cada infant ,amb el temps es mantindran i s’ampliaran .

És necessari que hi hagi col·laboració entre l’escola i les famílies per fer que aquest aprenentatge els sigui més fàcil d’aconseguir. Les rutines són accions que fem diàriament i amb el mateix ordre dins l’escola o a casa.

Els hàbits que hem de treballar a l’escola són:

– Hàbits d’alimentació i son.

– Hàbits d’higiene i ordre.

– Hàbits de sociabilització i de treball.

Un dels hàbits més important és el de l’alimentació. Procurarem crear un ambient de calma, sense presses ni neguits. Els infants més petits prendran el biberó en braços i després el posarem en una gandula per evitar que pugui treure una mica de llet si ja els deixem a terra. Quan ja mengen  les verdures, farinetes…amb cullera els asseurem a la gandula. I si s’aguanten asseguts sense problema, serà el moment de posar-los a la trona.

Poc a poc han d’anar assolint aquests canvis motrius i és la nostra responsabilitat ajudar-los aconseguir-ho.

L’hora de menjar és un moment d’intercanvi emocional i afectiu. Cada nen és únic i té un ritme a l’hora de menjar que hem de respectar igual que no tots mengen la mateixa quantitat.

La introducció de nous aliments es preferible fer-ho a casa i progressivament per controlar el tema de les al·lèrgies i intoleràncies.

Tots els canvis poden provocar nervis i neguits, el pas de biberó a cullera, de triturat a sòlit pot costar més o menys, així com la successiva introducció de nous aliments. Requereix molta paciència i constància.

Durant el dinar podem veure que a tots no els hi agrada el mateix, tenen diferents punts de vista. És un bon moment per explicar què mengen, de quin color és,etc.

És important que els infants tinguin horaris per menjar i es faci en un lloc determinat. Això els ajudarà a agafar ritme i a no tenir la necessitat de menjar a deshores, a utilitzar els coberts de manera adequada i adquirir les normes com no jugar amb el menjar, no aixecar-se de la taula, seure adequadament, etc.

També treballem l’hàbit del descans. Intentarem que abans d’anar a dormir els infants no facin activitats mot mogudes, els anirem relaxant poc a poc amb musica, llum suau,etc. Els hi donarem el xumet, ninu i …a dormir. El descans és vital per al desenvolupament. És convenient que els infants s’adormin a la mateixa hora al seu llit i s’ha d’evitar l’estimulació amb un excés. Ës molt recomanable l’hora del conte abans d’anar a dormir.

És molt important conscienciar als infants sobre els hàbits d’higiene per evitar malalties, infeccions a causa de no rentar-se les mans abans de dinar, per exemple. També hem d’aconseguir que col·laborin en el canvi de bolquers.

Si els més petits tenen un temps i un lloc concret per realitzar tasques com pintar, fer manualitats, llegir i jugar, adquireixen aquest hàbit i, quan siguin més grans, seran capaços de dedicar aquest temps a l’estudi i també a fer deures de manera autònoma.

Des de ben petits els hi hem d’ensenyar a recollir i tenir cura de les joguines. Han de ser responsables de les seves coses i que aprenguin que si no ho són, les causes poden ser que es perdin, que es trenquin,etc. El joc és una activitat imprescindible en la vida dels infants, però també s’ha de tenir un temps determinat per dedicar-li.

Els infants a l’escola viuen en companyia d’altres persones, adults o petits com ells i han d’aprendre a compartir i a treballar conjuntament.

Aprendre hàbits i rutines és per als infants una manera d’ordenar, programar i adquirir més autonomia, més responsabilitat, benestar i establir una relació adequada amb els companys.

Si ens trobem amb problemes en l’adquisició d’algun hàbit haurem de reflexionar i preguntar-nos què està fallant, què està passant per intentar trobar la solució. 

Aprofito per desitjar-vos unes MOLT BONES FESTES i gaudiu molt d’aquests dies amb els vostres infants

Per cert, crec que no us havia presentat al nostre nou company, en Gerard. Benvingut, Gerard, a la classe Cargols !

Petonets!!

Núria

Safates sensorials

Safates sensorials

Avui us volem apropar a una proposta d’experimentació que ens agrada molt!