La importància del joc i la joguina

Families de Cangurs i Dofins, Escola infantil Sarria Sant Gervasi Peggy

El passat dijous vaig tenir el plaer de poder conèixer una part de vosaltres, una visita a l’Espai Infantil dels vostres fills i filles, els quals, van gaudir d’un matí ple de joc i imaginació.

L’espai Infantil, un servei municipal i dirigit als infants situat a Cerdanyola del Vallés, és un lloc obert de dilluns a divendres per les tardes de 17.00h-20.00h per a totes les edats i també els matins on rebem visites com les de l’escola Peggy.

E
ls Cangurs i Dofins a partir del joc lliure, van poder viure un matí en el seu món. Un món a la seva mida, amb joguines, jocs i activitats adaptades a les seves capacitats, necessitats i edat. Mentre les seves mestres acompanyaven aquest joc, per mitjà de pautes i amb una vessant educativa.

L’espai Infantil, és un lloc on volem que l’infant es senti escoltat i pugui experimentar i reconeixe’s tal com és, amb la seva essència i sentit. Per poder dur a terme aquesta feina, hem disposat de quatre sales, una per a jocs de taula (sala Backgammon), una per a jocs d’experimentació i construcció (sala Bastida), una de joc motriu (sala Acrobàcia) i una de joc simbòlic (sala Fireta) i per mitjà d’aquestes sales i del joc que pot sorgir eduquem i formem infants.

L’equip d’educadors d’aquest projecte afirmem i treballem amb la visió de que l’infant necessita moure’s, tocar, experimentar, descobrir, manipular, crear i inventar i ho fa mitjançant el joc”.

El joc per tant, és un acte que l’infant utilitza per coneixer l’entorn natural al qual hi forma part i representar aquells actes del seu entorn social, apren a reconèixer i acceptar als altres i a ell mateix, a desenvolupar-se com a persona i concretar aquelles aptituds físiques, verbals i intel.lectuals.

Concretant el joc en els primers 6 anys de vida, és important com a adults potenciar-lo, com a joc individual o grupal. Ja que en aquesta edat el nen o la nena te moltes potencialitats i per mitjà del joc es mostra tal com és, és a dir, mostra a l’aldult el seu interior, desenvolupant a la vegada la personalitat i els primers aprenentatges que l’acompanyaran al llarg de la seva vida. Per tant, podem dir que l’infant aprent jugant a la vegada que es fa inconscientment gran i madur.

Així que només em queda dir, que el joc és un dret per a l’infant i els adults hem de vetllar per a que es compleixi a la vegada que fem saber de la seva importància, jugant amb ells i oferint l’espai i les joguines necessàries. Aquestes no han de ser moltes, sinó les adequades per a que l’infant pugui desenvolupar la imaginació i crear-ne d’altres.

U
n infant per a jugar necessita, temps, espai, material i amics i és el que els hi vam oferir als Cangurs i als Dofins el matí que van venir a gaudir, de l’Espai Infantil, us ho ven aseguro que ells van portar a l’Espai els amics i les ganes de jugar i nosaltres els hi vam oferir, el temps i el material necessàri per a fer volar la seva imaginació i l’acompanyament per a que aquest joc fos lliure però amb un toc educatiu.

Recordeu, jugueu amb els vostres fills i filles, jugar els fa feliços i grans!!!!!

Cristina Gasparin Cañada

Cristina Gasparín Cañada

Pedagoga i Coordinadora del projecte de l’Espai Infantil

 

Related posts