Hola famílies!

La principal activitat dels infants és el joc. En totes les cultures la mainada ha jugat i juga. El joc forma part de la societat i tots, de petits, hem jugat. Juguem per passar una bona estona, per gaudir i divertir-nos.

A part de la part lúdica que té, l’aprenentatge també pren molta importància perquè és la principal activitat dels infants per desenvolupar-se i aprendre.És tan important per al seu desenvolupament que ha estat reconegut per les Nacions Unides com un dret de cada nen i nena.

El joc permet als infants utilitzar la seva creativitat mentre desenvolupen la seva destresa, imaginació, força física i capacitat cognitiva i emocional. És a través del joc que els infants interactuen entre ells i amb el seu entorn , creant i explorant el món.

És una activitat natural dels nens i és imprescindible per el seu correcte desenvolupament físic, psíquic i emocional.  Al llarg del seu primer any de vida, els infants exploren el món que els envolta amb els cinc sentits. Els lactants juguen progressivament amb la seva veu, amb les seves mans i més endavant amb tot els seu cos, descobrint-se a si mateixos. Als tres mesos juguen amb els seus dits, als quatre ja són capaços de jugar amb un objecte i manipular-lo; dels sis als nou mesos juguem agafant objectes i llençant-los .

El seu joc consisteix, sobretot, en agafar objectes i posar-se’ls a la boca, picar i colpejar amb ells, tirar-los. Agafa els objectes amb més precisió, sacseja un sonall per escoltar el soroll que fa, passa un nino d’una mà a l’altra…És molt  important deixar-li objectes de diferents mides, textures, formes, colors. Però sobretot que siguin segurs i que pugui agafar amb facilitat.

Al voltant dels nou mesos ja són capaços de mantenir l’equilibri mentre estan asseguts i van descobrint noves capacitats de moviment, s’inicien en el rastreig, gateig, i acaben per posar-se dempeus i fer les primeres passes cap els dotze mesos.

A mesure que van creixen el joc va canviant, cada vegada és més coordinat i complex, controlant més els seus moviments.  Els nadons generalment juguen sols,a finals del primer any comencen a imitar activitats i a jugar amb altres infants i/o adults.

Quan juguen estan desenvolupant habilitats motrius, socials, intel·lectuals i ajudant al desenvolupament maduratiu. El joc és diversió, plaer i els hi aporta moltíssims beneficis, tant a nivell físic com psíquic. Quan la mainada juga hi ha unes substàncies que s’activen en el cervell i ajuden a:

  • reduir l’estrès i regular l’estat d’ànim.
  • afavorir la concentració, memòria i aprenentatge.
  • transmetre calma.
  • motivar l’activitat física i estimular la imaginació.

Les joguines han de ser senzilles, fàcils de netejar, de colors vius però no toxics, fortes per evitar que es trenquin i apropiades a l’edat dels infants. Tampoc cal que en tinguin moltes, i, si és el cas, no treure-les totes a la vegada. Pel més petitons les més apropiades són les que els ajudin a estimular el desenvolupament sensorial i motriu.

Però, sens dubte, la millor joguina per qualsevol infant són els seus pares, que els ajuden a créixer i  a desenvolupar-se.

“ Els infants que han pogut jugar bé i durant molt temps seran adults millors” Francesco Tonucci

Aprofito les imatges d’aquest post per presentar-vos a un nou company, en Pablo. 

Una abraçada!

Núria

 

 

Sorral

Sorral

Un espai ple de reptes i possibilitats!!