Hola famílies,

La convivència és la capacitat de les persones de viure amb altres en un marc de respecte mutu, implica el reconeixement i el respecte per la diversitat, la capacitat de les persones a entendre’s, de valorar i acceptar les diferencies, els punts de vista dels altres…

La convivència és un aprenentatge, s’ensenya i s’aprèn a conviure.

Per això la convivència escolar, que és la que es produeix dins l’espai escolar i entre els que en formen part, mestres i alumnes, és important des de la primera infància ja que ens ajuda a forjar les pautes socials basades en el respecte entre les persones i que té com objectiu mantenir un clima escolar adequat.

Tant alumnes com mestres tenen uns drets i uns deures dins de l’aula que s’han de respectar i complir per a una bona convivència entre uns i altres.

Per això és important establir uns acords essencials entre les dues parts que ajudin a tenir un clima adequat a l’aula. Aquests acords han de ser consensuats per ambdues parts, perquè partim de la idea que el mestre no ha d’imposar les normes a les seves aules, sinó que trobi la manera de crear-les juntament amb els alumnes perquè creiem que si les normes han estat reflexionades i consensuades per tots tindran una força moral inqüestionable per als alumnes.

A més, els alumnes es sentiran més protagonistes i més responsables de la convivència en general i si han participat en el seu redactat és més fàcil que les acceptin i les respectin.

Establir els acords essencials conjuntament ens porta a trobar una sèrie d’avantatges:

  • Al aprovar les normes de convivència de l’aula amb els alumnes, aquests deixen de sentir-ho com quelcom estrany i imposat des de fora, amb el que augmenta molt la probabilitat de que les assumeixin i interioritzin.
  • S’afavoreix la creació d’un millor clima d’aula, en el que es poden començar a tractar més obertament els problemes i les situacions.
  • Millora el clima de treball a l’aula i el rendiment del grup augmenta.
  • És una bona forma de treballar la tolerància, la convivència…
  • Amb aquest treball estem preparant els alumnes per a viure i participar en una societat democràtica.

 

A l’hora d’establir els acords essencials hem de tenir en compte:

  • No posar massa normes, però si tenir en compte que tots els alumnes hi participin.
  • Posar les normes en positiu, perquè hem de tenir en compte que no estem prohibint sinó acordant.

Per això els Cangurs ens hem decidit a establir uns acords essencials per a la nostra classe, que ens ajudaran a tenir una millor convivència. Us deixem unes fotos d’aquest moment on tots ens vam implicar al màxim.

Una abraçada!!


Noemí i Belén

Safates sensorials

Safates sensorials

Avui us volem apropar a una proposta d’experimentació que ens agrada molt!