Safates d’experimentació

Hola famílies,

Avui us explicarem que són les safates d’experimentació, una de les activitats que proposem als vostres fills i a les vostres filles.

En aquesta activitat, els infants exploren i manipulen lliurement el material que se’ls proposa a les safates tot experimentant les relacions que s’estableixen amb els materials que es poden trobar i els diferents objectes que tenen al seu abast. Amb les safates d’experimentació els infants van estructurant la seva ment i incorporant noves informacions sobre els materials que manipulen.

És una activitat molt rica. Per una banda, afavoreix al desenvolupament cognitiu de l’infant ja que a través de l’exploració van adquirint nous aprenentatges lògic-matemàtics gràcies a les observacions, combinacions, classificacions, comparacions, seriacions i agrupacions que poden fer mitjançant l’exploració dels objectes que se’ls presenta.

A més a més, estimulant la curiositat, també els permet fer-se preguntes (interiorment) sobre: Això que és? Què hi puc fer? Què passarà? Que aconseguiré, etc.  Per altra banda, al mateix temps, posen en pràctica el desenvolupament del seu llenguatge, anomenant els objectes que es troben i s’habituen a treballar amb tranquil·litat, mantenint una actitud de respecte vers els seus companys i el material.

Així doncs, els objectius que ens plantegem a l’hora de desenvolupar aquest tipus d’activitats d’exploració i experimentació són:

  • Gaudir de la part lúdica i expressiva de l’exploració i l’experimentació.
  • Fomentar la motivació i la implicació.
  • Explorar objectes en combinació i classificació.
  • Desenvolupar algunes actituds i accions relacionades amb la recerca: combinacions, comparacions, seriacions i agrupacions.
  • Possibilitar el desenvolupament de l’autonomia i augmentar l’autoestima dels infants.
  • Proporcionar als infants accés a objectes per tal de fomentar la seva exploració a través del progressiu domini de la coordinació ull-mà-boca.
  • Experimentar a partir de materials no estructurats i de la natura.
  • Oferir seguretat i benestar als infants.
  • Possibilitar situacions de relació a través del material i de la seva disposició en l’espai.

En definitiva, descobrir és conèixer alguna cosa que no es coneix, així que conèixer és més que mirar i observar i aquest esdeveniment implica un fet i és que amb aquest tipus d’activitats els infants es converteixen en els protagonistes del seu propi aprenentatge.

A continuació us convidem a observar les imatges que hem pogut extreure perquè pugueu veure els graus de concentració, imaginació i descobriment que han obtingut els nostres Lleons.

Una abraçada famílies i amics!

Bet i Belén

Related posts